Publicerad 2008-12-12

Julskinka – kokt och griljerad

                                       Foto: Bildproduktion
En skinka på ca 3-7 kg, rimmad
vatten eller buljong
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
persiljekvistar
1 morot, i slantar
1 gul lök, i klyftor

Du behöver också en köttermometer

Ta ut skinkan ur förpackningen. Låt nätet sitta kvar. Spola skinkan i kallt vatten.

Lägg skinkan i en gryta och stick in köttermometern. Hela röret ska vara inne på det tjockaste stället i köttet. Häll på så mycket vatten att det täcker, tillsätt kryddor, persiljekvistar, morot och lök.

Koka upp, sänk värmen och låt skinkan sjuda under lock till dess att kärntemperaturen är 70°.

Ta upp skinkan ur spadet och låt den svalna något. Ta bort nät och svål.

Griljera skinka och servera i tunna skivor. Här nedan hittar du förslag på griljeringar, den klassiska senapsgriljeringen och några lite annorlunda förslag.

Griljeringarna räcker till en tillagad skinka på 2-3 kg.

Klassisk senapsgriljering
1 äggula
3 msk senap
3 msk ströbröd

Sätt ugnen på 225º. Blanda ägg och senap och bred blandningen över skinkan. Strö över ströbröd. Griljera i ugn ca 15 min tills griljeringen fått färg.

Kryddgriljering
20 hela kryddnejikor
1 dl farinsocker
1 tsk malen kryddpeppar
1 msk malen ingefära

Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 1/2 cm. Skär rutor i fettranden. Stick in kryddnejlikorna. Blanda samman socker, peppar och ingefära. Strö blandningen över skinkan. Ställ in den mitt i ugnen och griljera tills ytan blir hård och får fin förg, 10-15 minuter.

Glansgriljering
4 msk farinsocker
2-3 kvistar färsk rosmarin

Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 1/2 cm. Skär rutor i fettranden. Strö rikligt med socker över skinkan. Stick in små buketter av rosmarin i rutmönstret. Griljera i ca 20 minuter elelr tills sockret smält och skinkan fått fin färg.

Mandelgriljering
1 äggula
2 msk svensk senap
2 msk flytande honung
2 krm malen kanel
1 påse mandelspån, 50 g

Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 1/2 cm. Blanda samman äggula, senap, honung och kanel. Pensla skinkan med blandningen, men spar ca 2 tsk. Strö över mandeln. Pensla med resterande blandning. Griljera i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Pepparkaksgriljering
3/4 msk grovkorning skånsk senap
1/2 dl msk fransk senap
1 msk malen ingefära
1 msk potatismjöl
1 ägg
1 dl pepparkakor, smulade

Sätt ugnen på 225°. Blanda senap, ingefära, potatismjöl och ägg i en skål. Bred blandningen på skinkan. Strö över pepparkakssmulor. Griljera i ugn ca 15 min tills den fått färg. Passa noga så att den inte bränns.

Fler julrecept hittar under knappen Konsumentsidor i menyraden på denna hemsida.

Du kan även gå till Svensk Köttinformation