Publicerad 2008-12-12

God svensk gris

Det är skillnad på skinka och skinka. Nu inför julen trängs svenska skinkor  med importerade i butikerna. Ofta kostar den svenska skinkan lite mer. Då kan det vara bra att tänka på att den svenska grisbonden kostar på sina grisar och erbjuder dem ett bättre liv än vad de importerade grisarna har haft. Här berättar vi för dig om varför den svenska grisen är god och varför du ska överväga att lägga några kronor extra på svensk julskinka.

Sverige är världsberömt för sitt griskött och svenska grisar har tur som växer upp i ett land som satsar på kvalitet för både djur och konsumenter. Det som framförallt skiljer uppfödning av svenska grisar från den i andra länder, och som skapar mervärden med svenskt griskött, är det starka djurskyddet och Sveriges långa tradition av djuromsorg.

Redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag. Men det handlar inte bara om att välmående djur ger bättre kvalitet på köttet, utan också om att vi bönder tycker om våra djur och respekterar deras rätt till ett bra liv.

Naturligt friska grisar
Ett genomtänkt avelsarbete har gjort att vi i Sverige har friska och livskraftiga grisar som ger ett saftigt och marmorerat kött som smakar. Vi vill hålla djuren friska på naturlig väg utan förebyggande läkemedel. Sedan 1986 är det förbjudet att ge grisar och andra djur antibiotika i förebyggande syfte.  

Rätten till knorr
Grisar som trivs har knorr på svansen, och det har svenska grisar. I en stor del av Europa är det tillåtet att kupera svansen, något som ofta görs för att grisarna inte ska bita svansarna av varandra i de trånga och stressiga miljöer som de ofta måste vistas i. I Sverige är kupering förbjuden.

Ligga mjukt, böka och busa
Svenska grisar får möjlighet sysselsätta sig i halm och strö. De har gott om plats och kan bete sig naturligt, bland annat kan suggorna bädda inför födseln och blir på så sätt lugna och redo att ta hand om sina kultingar.

Grisarna bidrar till öppna landskap 
Andra goda skäl att välja svenskt griskött är de bidrar till en levande svensk landsbygd och ett öppet landskap eftersom svenska grisar till stor del föds upp på spannmål från svenska gårdar.

Magert och nyttigt griskött
Griskött är magert och innehåller bara 2–3 procent fett när det är putsat. Köttet är laddat med proteiner, mineralämnen och B-vitaminer.

Svenskarna konsumerar drygt 35,3 kilo griskött per person och år vilket är mer än motsvarande siffror för lamm, nötkött och fågel.

Recept på klassisk och annorlunda julskinka
Julen är en av våra stora mathögtider och skinkan är central på många julbord.

Här hittar du recept på kokt julskinka med klassisk senapsgriljering och några annorlunda griljeringar.

Fler recept hittar du under länken Konsumentsidor i länken ovan

och hos Svensk Köttinformation