Publicerad 2006-05-23

Helstekt tapenaderulad med rödvinssås, rostad paprika och tomatduchessebakelse

En färgglad komposition med klassisk flestfilé fylld med läcker oliv- och sardellröra, tapenade. Tillbehör är klassisk rödvinssås, en härlig potatisrätt och söt fyllig paprika.

Foto: Klas Andersson
4 portioner

500 g fläskfilé
1/2 dl tapenade
bindgarn
svartpeppar
1 msk smör

500 g potatis
4 tomater
2 äggulor
1 dl matlagningsgrädde
1 msk smör
50 g parmesanost, finriven

2 röda paprikor

2 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
2 dl kalvbuljong
2 msk tomatpuré
2 dl fylligt rödvin
1 tsk torkad timjan
10 krossade vitpepparkorn
1 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 175°.
Snitta filén på längden så den blir platt. Bred på tapenade, rulla ihop och bind den tätt med bindgarn. Krydda med svartpeppar och bryn den runt om i smör. Ugnstek ca 15 min till innertemperatur 65º. Låt vila i folie 15 min.

Koka och pressa potatisen. Skålla tomaterna genom att doppa dem i hett vatten. Kärna ur och tärna dem och blanda med potatisen och hälften av grädden. Lägg potatisblandningen i smorda portionsformar. Blanda ihop resten av grädden, äggula och parmesan och lägg överst i formen. Grädda i 175º ca 15 min tills bakelsen är fast och genomvarm.

Skär paprikorna i 4 delar på längden. Lägg dem med skalet upp på en plåt och grilla dem under het grill.

Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt tomatpuré, buljong och hälften av vinet. Tillsätt timjan och pepparkorn. Koka ihop till hälften. Sila, tillsätt resten av vinet och koka upp. Blanda smör och mjöl till en pasta och red såsen. Koka 3 min. Smaka av med salt och peppar.