Publicerad 2006-02-13

Lins- och skinksoppa

Soppan är mättande och värmande som få andra. Passar perfekt i termosen på sportlovsutflykten.

Foto: Lena Koller/Skarp Agent
4 portioner

400 g färsk skinka, tärnad 1x1 cm
2 vitlöksklyftor, hackade
1 gul lök, hackad
2 morötter, tärnade
3 msk flytande matfett
1l grönsaksbuljong
2 dl röda linser
1 zucchini, riven
salt och vitpeppar
2 msk färsk timjan, grovhackad
rivet skal av 1 citron

Fräs vitlök, lök och morot i hälften av matfettet i en gryta tills löken är mjuk. Häll på buljong och lägg i linser och zucchini. Krydda med salt och peppar.

Koka 20 min tills linserna är mjuka, men har en kärna.
Stek skinkan i resterande matfett och blanda i soppan. Tillsätt timjan och citronskal. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.