Publicerad 2005-11-07

Het och vild gryta med svenskt griskött

Segern i 'Smarta-kocken-tävlingen' 2005 gick till Susanne Albertsson, Anna Jonsson och Lisa Lindström vid Hotell- och Restaurangutbildningen i Åre med rätten Het och vild fläskgryta.

Foto: Arne Adler
4 portioner

600 g bog av gris, tärnad 2x2 cm
2 msk flytande matfett
salt och svartpeppar
2 palsternackor, tärnade 2x2 cm
1 röd chili, finhackad
1 1/2 gula lökar, hackade
3 dl buljong spädd av viltfond
3 dl buljong spädd av kantarellfond
8 enbär
2 dl rödvin
1 tsk vitlökspeppar
1 tsk paprikapulver
1/2 dl persilja, hackad
2 msk maizenamjöl
4 äpplen, skalade, tärnade

750 g potatis, gärna mandel

2 dl färska kantareller, i bitar
1 msk smör
salt

1/2 dl lingon, färska
1 dl creme fraiche

Bryn köttet i matfett i en gryta. Salta och peppra. Tillsätt palsternackor, chili, lök, buljong, enbär och rödvin. Koka upp och sjud ca 45 min tills köttet är mört. Smaksätt med vitlökspeppar, paprikapulver och hälften av persiljan. Red med maizena, utrörd i vatten. Tillsätt 3 äpplen.

Rosta resterande äpplen i ugn 150º tills de får en gyllenbrun färg.
Koka potatisen. Stek kantarellerna i smör. Salta och lägg över dem i grytan. Sjud 5 min. Garnera med lingon, rostade äpplen och resterande persilja. Servera med en klick creme fraiche.