Publicerad 2005-08-01

Årets medarbetare Sara Hultén: 'Det är viktigt att vi är positiva'

2005 års stipendiat som Årets medarbetare är Sara Hultén. Sara fick priset på Sveriges Grisproducenters årsstämma och i denna intervju får du veta mer om Sara Hultén. Vi säger också stort GRATTIS till Sara!

Att åka motorcykel hör till Sara Hulténs fritidsintressen. Bilden är tagen på Svalöv för ett par år sedan. Nedan till vänster studerar Sara det diplom hon fick ombord på färjan Germanica vid Sveriges Grisproducenters årsstämma 2005.
Hur länge har du jobbat med grisar?
- Det blir i ungefär 18 år. Att jag valde att bli djurskötare bottnar i ett genuint djurintresse. Jag som så många andra har hållit på med hästar och jag gick lantbruksskola på Bräkne Hoby i Blekinge.

Hur länge har du jobbat hos Per-Inge Nilsson på Ö Sönnarslöv Svinfarm?
- Jag började vid millenniumskiftet så det måste bli 5,5 år.

Hur stor är produktionen?
- Vi har 620 suggor i integrerad produktion.

Vilka är dina arbetsuppgifter?
- Jag är driftsansvarig för produktionen och förman för personalen som utöver mig består av tre personer på heltid och en på deltid.

Driftsansvarig för 620 suggor integrerat. Det låter stort, vad innebär det att vara driftsansvarig för detta?
- Jag ska se till allting fungerar, att jobbet flyter på. Både när det gäller personal och kontakter utåt, till exempel med foderfolk, reparatörer med mera. Sedan har jag också hand om pappersbiten kring grisproduktionen.

Vad tycker du om jobbet?
- Jag stormtrivs!

Vad är det som gör det så kul?
- Per-Inge har ständigt nya idéer, han är en framåt chef och runt honom händer det alltid något. Det ger oss ständigt nya utmaningar, det står liksom aldrig still. Man har alltid något att ta tag i, ingen slentrian här inte.

Vad kan vara jobbigt?
- Hm, jag vet inte? Det kan möjligen vara det vanliga att det kör ihop sig och man inte hinner riktigt allt man vill. Att jobba helger och röda dagar är väl heller inte alltid perfekt. Men jobbet är så kul så det väger upp den nackdelen.

Framtiden? Vad gör du om tre år?
- Jag jobbar kvar hos Per-Inge. Som det känns nu har jag absolut inga planer på att byta jobb.

Fritid? Intressen?
- Familjen och motorcykeln.

Något mer du vill säga till denna tidnings läsare?
- Jag tycker att det är viktigt att alla vi inom branschen är positiva. Både dagligen på jobbet mot varandra men också inte minst viktigt utåt mot folk utanför branschen. Vi har fått en del stryk i grisbranschen och djurproduktionen som helhet. Vi måste visa oss utåt mot andra människor så att alla förstår att vi har en bra djurhållning i Sverige och att vi som jobbar med djur i lantbruket gillar djur och är rädda om dem.
- Detta är viktigt för både djurens skull och för branschen som helhet. För branschen gäller det att få bra personal och då är det till exempel viktigt att ta in praktikanter som får prova att jobba med oss. Får de inte prova vet de inte vad det handlar om och kan inte veta om de vill jobba med grisar. Fotnot
Bakom stipendiet Årets medarbetare står Sveriges Grisproducenter och tidningen Svensk Gris med knorr. Stipendiaten får dels ett diplom, dels en penningsumma.