Publicerad 2005-04-22

Helstekt griskotlett med tonfisksås

16 bufféportioner

Helstekt griskotlett med tonfisksås
Foto Arne Adler
1 kg griskotlettrad
1/2 fl torrt vitt vin
vatten
1 msk salt
2 selleristjälkar, i bitar
3 persiljestjälkar
1 gul lök, klyftad
10 vitpepparkorn
3 lagerblad

Sås:
200 g tonfisk i vatten
3 äggulor
1 ägg
4 sardeller
2 msk kapris
1 dl olivolja
saft från 1 citron
svartpeppar

Tillbehör:
16 kaprisfrukter
8 sardeller
salviablad

Koka upp vatten och vin. Tillsätt övriga ingredienser. Lägg i köttet och se till att vätskan precis täcker.

Koka upp och skumma. Koka med digital köttermometer till innertemperatur 65°.

Låt vila 15 min och låt sedan svalna. Skiva köttet när det är kallt.

Banda alla ingredienser till såsen och mixa i matberedare till en slät, ganska fast sås. Smaksätt eventuellt med mer citron.

Dekorera med tillbehör.