Publicerad 2005-02-04

Stekt fläsk med matvetekaka och rödlöksragu

4 portioner

Foto Arne Adler, Bildproduktion
400 g rimmat sidfläsk, skivat

2 1/2 dl matvete
1 gul lök, hackad
6 dl kalvbuljong
2 msk flytande matfett
1 syrligt äpple, tärnat
salt och svartpeppar
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar

3 rödlökar, klyftade
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk flytande matfett
2 dl kalvbuljong
2 msk tomatpuré
2 msk sirap
1 msk ättika, 12%
salt och svartpeppar
färsk timjan

Koka matvete och lök i buljong 15 min.
Sätt ugnen på 175º.
Häll av buljongen och fräs grynen i matfett med äpplet. Krydda med salt, peppar och timjan. Lägg grynen i en smord ugnssäker form. Vispa ägg och mjölk. Krydda med salt, peppar och cayennepeppar. Häll blandningen över grynen och grädda i ugn ca 40 min tills äggstanningen stannat.
Svetta lök och vitlök i matfett tills den är något mjuk. Tillsätt buljong, tomatpuré, sirap och ättika. Koka ihop tills blandningen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
Knaperstek fläsket och dela kakan i portionsbitar.
Garnera med timjan.

Recept: Svensk Köttinformation