Publicerad 2004-11-02

Svensk ugnspannkaka med skinka, ost och tomat med sallad på äpple och vitkål

10 bitar

Pannkakssmet:
4 ägg
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1/2 tsk salt
50 g smör

Topping:
10 skivor svensk ost, gärna Grevé eller Svecia
10 skivor rökt svensk skinka
2 tomater
2 msk torkad oregano

Sallad:
2 svenska äpplen av fast sort, gärna Åkerö
1/6 vitkålshuvud
2 dl lätt crème fraiche
1 msk söt senap
salt
vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ihop ägg och mjöl till en jämn smet, späd med mjölken och salta. Låt smeten vila ett tag. Ta fram långpannan eller en ugnsfast form och smörj den med smör. Slå i smeten och lägg på ostskivor, skinka och tunna skivor med tomat. Grädda långpannan i mitten av ugnen i 20-25 minuter så att den får lite färg.

Under tiden river du oskalat äpple och vitkål på rivjärn eller i matberedare. Blanda crème fraiche, senap, salt och vitpeppar och rör sist ner vitkålen och äpplet.

Ta pannkakan ur ugnen, strö oreganon över och skär upp den i små bitar.