Publicerad 2004-11-02

Slow food Njut av hösten - ät sakta

Slow Food är matrörelsen som startade i Italien som protest mot invationen av snabbmat. Att praktisera Slow Food är ett 'samprojekt' mellan kropp och själ med garanterat välbefinnande som resultat. Omsorg om tiden lika väl som maten.
En Slow Foodmåltid består alltid av två rätter till vardags, till helger tre och till fest ännu fler. Maträtterna kan däremot vara mycket enkla. Lättlagade med goda, helst närproducerade råvaror som hör årstiden till. En råvara kommer gärna igen i flera rätter. Tillagningssätt är en köttgryta som lagas i förväg och sköter sig själv. Alternativt snabbstekt kött och lättfrästa grönsaker. Desserterna är enkla men viktiga avslut.

Ugnsbakad vitlökskotlett med örter och nejlika

Fotograf: Arne Adler
En festmeny börjar med en fylld skinkrulad följd av 'mammas ärter', en god röra med sidfläsk. Huvudrätten en variant av en toskansk rätt med kotlett med anor från 1300-talet. Den obligatoriska osträtten är enkel och färska apelsinskivor med honung och valnötter avslutar.
Inget är svårt eller tar lång tid och de flesta råvaror är lätta att hitta. Matens smak, samvaron runt bordet och några tända ljus ger maximalt välbefinnande i höstmörkret.
Slow Food handlar om att återupprätta måltiden - en väg till livskvalitet.

Slow Food Festmeny
*Fylld skinkrullad (recept finns under 'förrätter')
*Mammas ärtor
*Toscansk vitlökskotlett
*Dadlar med ädelost (recept under 'efterrätter')
*Apelsin med honung och valnötter (recept under efterrätter)

Fler goda grisköttrecept finns på www.svenskkottinformation.se
Catarina Offe, Svensk Köttinformation


Mammas skrynkliga ärtor med rökt sidfläsk
8 portioner

400 g rökt sidfläsk, i små tärningar
2 gula lökar, hackade
1 msk flytande matfett
800 g frysta ärtor, petit pois
3 msk kalvfond
8 dl vatten
2 tsk socker

Stek fläsket i eget fett. Fräs löken i matfett utan att den tar färg. Tillsätt ärtor, fond, vatten och socker. Koka på hög värme utan lock tills vätskan kokat in. Blanda med fläsk och låt bli varmt.


Ugnsbakad vitlökskotlett med örter och nejlika

8 portioner

1 kg hel kotlettrad, benfri
8 vitlöksklyftor, skalade
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1 msk kryddnejlika, malen
salt och svartpeppar
2 msk flytande matfett
2 msk olivolja
1 1/2 kg potatis, oskalad, i bitar

Sätt ugnen på 175°. Gör 8 hål i köttet med en smal kniv. Stoppa vitlöken i hålen. Blanda kryddor, salt och peppar Gnid köttet med blandningen. Lägg köttet i smord ugnsfast form. Lägg potatis runt om, krydda med salt och peppar och ringla över olja. Stek med digital köttermometer till innertemperatur 65°. Rör om potatisen då och då, så den inte bränner fast. Låt köttet vila i folie ca 10 min och håll potatisen varm. Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor och lägg tillbaka i formen.