Publicerad 2004-09-27

Wilhelmina bjuder på grisfest

Årets Wilhelminatävling, kvinnliga kockars eget SM, har gått av stapeln för åttonde gången. Återigen visade sig grisköttet på styva linan tillsammans med de tävlande kockornas excellenta skicklighet. Både förrätt och varmrätt skulle innehålla griskött och det blev delikata anrättningar utan tillstymmelse till enformighet trots samma köttslag.

Sofia Sjödin från anrika Grand Hotel Dahlberg i Mölle tog hem segern. För tredje gången i rad var Sofia i final och äntligen kan hon titulera sig årets bästa kvinnliga kock. Juryn bestod av idel kända matprofiler med Gert Klötzke i spetsen och jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, som även agerade prisutdelare.

Juryns motivering: Vinnarens rätter bygger på klassiska svenska smaker och utförda på ett professionellt och modernt sätt.

Här kommer Sofias köttrecept att tillaga en ledig dag och njuta av med kulinariska vänner. Komplettera med tillbehör efter egna recept eller hämta hela recepten på www.wilhelmina.nu eller från Catarina Offe, Svensk Köttinformation tel 08-72508255

Baconfylld kotlettrulle och brässerad kottlettrad.
Fotograf: Arne Adler
Brässerad kotlettrad
10 portioner

1 kg benfri kotlettrad
salt och vitpeppar
2 msk smör
50 g vardera av palsternacka, morot och rotselleri, tärnade
2 schalottenlökar, hackade
6 vitlöksklyftor eller 1 King Solo, hackad
120 g bacon, skivat, strimlat
5 dl äppelmust
4 msk konc kycklingfond
9 1/2 dl vatten
1 tsk torkad timjan
1/2 dl brynt smör
1 dl bladpersilja, strimlad

Putsa köttet fritt från hinnor men låt fettet sitta kvar. Gnid in salt och peppar och bryn i smör i en stekgryta. Låt bacon, lök och rotfrukter fräsa med någon min. Tillsätt äppeljuice, fond, vatten och timjan. Sätt i köttermometer. Brässera under lock till innertemperatur 65º. Låt vila 10 min. Rulla köttet i smör och därefter i persilja. Skär i 1/2 cm tjocka skivor.


Baconfylld kotlettrulle
10 portioner

700 g kotlettrad
250 g bacon, skivat, strimlat
4 schalottenlökar, hackade
3 msk smör
salt och vitpeppar
crepinette (beställs i välsorterade butiker) eller bindgarn
15 g vitlök
1 tsk torkad timjan

Sätt ugnen på 120º.
Putsa köttet helt fritt från hinnor. Skär med vass kniv 1 cm in på köttet, ett längsgående snitt utefter sidan nästan ända ner. Böj kotlettraden utåt och fortsätt snitta så köttbiten blir ett platt stycke. Skär köttet i 4 bitar och jämna till kanterna. Om köttet ska bindas behöver det inte delas i bitar.

Fräs bacon, tillsätt lök och 1 msk smör mot slutet. Salta och peppra. Fördela blandningen i en sträng på vardera köttbit. Rulla ihop till en hård rulle. Vik crepinette runt om eller bind ihop köttet tätt. Fräs hastigt runt om i het panna. Sänk värmen, lägg i smör, vitlök och timjan, salta och peppra. Ös köttet med örtsmöret tills det fått fin yta. Ugnsstek därefter med termometer till innertemperatur 65ºC. Låt vila 10 min. Skär cm tjocka skivor.

Servera en skiva kött av varje med potatismos, fräst svamp, smörkokta rotsaker och en delikat calvadossky. (Hela receptet med tillbehör finns på www.wilhelmina.nu).