Publicerad 2003-07-07

Grillspett med rostad paprikasallad, grillad bakpotatis, grillad lime

En fräsch sommarmiddag med fläskfiléspett och sallad på rostad paprika. Paprikorna får en mild fin smak vid rostningen och med paprikor i olika färg blir måltiden också vacker.

4 portioner

500 g fläskfié, tärnad 2 x 2 cm
salt och vitpeppar

Rostad paprikasallad
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
4 vitlöksklyftor, hackade
1 msk olivolja
2 dl gröna oliver, skivade
1/2 dl persilja, hackad
salt och vitpeppar

2 bakpotatisar
1 msk rapsolja
flingsalt

2 lime, halverade

Sätt ugnen på 225°. Dela paprikorna och ta bort kärnhus och vita hinnor. Rosta paprikorna i ugn ca 20 min. Låt svalna något och dra av skalet. Fräs vitlöken i olja. Strimla paprikorna grovt och blanda alla ingredienser. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Ställ kallt att dra några timmar, gärna över natten.

Sätt ugnen på 200°. Tvätta och stick några hål i varje potatis, för att undvika 'explosion' under bakningen. Baka potatisarna tills de är nätt och jämnt färdiga. Låt svalna och skär 1/2 cm tjocka skivor på längden.

Trä filébitarna på blötlagda träspett. Krydda och grilla dem tills köttet är genomstekt ca 3 min per sida. Lägg limen på grillen med snittytan nedåt och låt den bli varm.

Pensla potatisen med olja och grilla snabbt. Strö över salt.

Servera spetten omedelbart med paprikasallad, potatis och lime.