Publicerad 2003-11-01

Örtfärserad fläskfilé

En spännande rätt där fläskfilén bakas in i örter och lufttorkad skinka skapad av årets köttkock 2003, Andreas Nylén.

4 portioner

500 g fläskfilé
100 g lufttorkad skinka, skivad mycket tunt
50 g färsk basilika
50 g färsk timjan
50 g färsk persilja
2 äggulor
1/4 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Putsa köttet fritt från senor. Plocka bladen av basilikan, repa timjanbladen och ta bort stjälkar från persiljan.

Mixa örterna med ägulor till en grön massa. Tillsätt grädde droppvis, så smeten får en fast konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Lägg skinkan på folie. Bred på örtsmeten i ett jämnt lager. Lägg på köttet. Rulla ihop med hjälp av folien så färs och skinka täcker hela köttbiten. Spänn åt med hjälp av aluminiumfolie. Baka i 125° till innertemperatur 70°. Låt vila ca 20 min.

Ta bort folie och skär i skivor.